بررسی تاثیر نوع اسید و دندانه فلزی بر ویژگی های رنگی و ثباتی نخ پشمی رنگرزی شده با رنگزای طبیعی پوست درخت دارچین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده هنر، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 دانشکده هنر، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران 5681188617

چکیده

رنگرزی با رنگزاهای طبیعی و به دست آوردن فام‌های مختلف از این رنگزاها از زمان‌های قدیم مورد توجه ایرانیان بوده است. از جمله نقص‌های رنگزاهای طبیعی محدود بودن فام و ثبات آن‌ها است. برای رفع این نقص‌ها، محققان استفاده از رنگزاهای طبیعی جدید و تغییر مواد و شرایط رنگرزی را پیشنهاد داده-اند. در این تحقیق پوست درخت دارچین به عنوان یک رنگزای طبیعی جدید برای رنگرزی الیاف پشم استفاده شده است. اثر پارامترهای رنگرزی مانند غلظت رنگزا، نوع دندانه، نوع اسید و زمان رنگرزی بر فام و شدت رنگزای جذب شده در الیاف پشم بررسی شده است. قدرت رنگ و سایر پارامترهای رنگی نمونه‌های رنگرزی شده با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر انعکاسی تعیین شد. همچنین ارزیابی ثبات رنگزا در برابر شستشو و نور مطابق با روش‌های استاندارد انجام شد. نتایج نشان می‌دهد افزایش غلظت رنگزا (تا 80 درصد وزن کالا) و زمان رنگرزی (تا 48 ساعت)، پارامترهای تاثیرگذاری بر افزایش قدرت رنگی نمونه‌های رنگرزی شده بوده‌اند. همچنین استفاده از نمک فلزهای آهن و مس به عنوان دندانه، علاوه بر بهبود ثبات شستشویی (تا درجه 5-4 در معیار خاکستری) و نوری (تا درجه 5 در معیار آبی) در نمونه‌های رنگرزی شده، می‌تواند قدرت رنگی این نمونه‌ها را برای ایجاد گستره‌ای از فامهای خاکستری و قهوه‌ای افزایش دهد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of acid and metal mordant types on the colorimetric and fastness properties of woolen yarn dyed with cinnamon bark as a natural dye

نویسندگان [English]

  • Majid Tehrani 1
  • Taraneh Navayee 2
1 Faculty of Carpet, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
2 Department of Art, Shahrekord University, Shahrekord, Iran, 5681188617
چکیده [English]

Dyeing with natural dyes and obtaining different shades from them has been of interest to Iranians since ancient times. Among the defects of natural dyes is their limited shades and fastness. To solve these defects, researchers have suggested the use of new natural dyes as well as changing the dyeing materials and conditions. In this research, cinnamon bark as a new natural dye has been used for dyeing wool fibers. The effect of dyeing parameters such as amount of colorant, mordant type, acid type and dyeing time on the shade and the intensity in wool fibers has been investigated. The color strength and other color parameters of the dyed samples were measured using reflective spectrophotometer. Also, the color fastness against washing and light was evaluated according to standard methods. The results indicate that increasing the concentration of colorant (up to 80% owf) and dyeing time (up to 72 hours) were the influencing parameters on increasing the color strength of the dyed samples. The use of iron and copper metal salts as mordant, in addition to improving the wash (up to 4-5 in gray scale) and light fastness (up to 5 in blue scale) of dyed samples, can increase the color strength of these samples to create a range of gray and brown shades.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Natural dye
  • Cinnamon bark
  • Metal mordant
  • Color strength
  • Dyeing time
[1] Jian, L., Wenying, L., Xiaojing, K., Feng, Z., Mingyang, H., Yuanbin, S., Yang, Z., Profiling by HPLC-DAD-MSD reveals a 2500-year history of the use of natural dyes in Northwest China, Dyes Pigm., 187, 109143, 2021.
[2] Rashmi, D., Padmavathi, T., Natural and artificial flavoring agents and food dyes: comparative study of natural and artificial flavoring agents and dyes, Academic Press, 83-111, 2018.
[3] Kamali-Moghaddam, M., Ghanbari-Adivi, M., Tehrani, M., Effect of acids and different mordanting procedures on color characteristics of dyed wool fibers using Eggplant Peel (Solanum melongena L.), Prog. Color, Colorants Coat., 12(4), 219-230, 2019.
[4] Barani, H., Helal Bahr, S. Investigation on color and antibacterial properties of woolen yarn dyed with fruit of Ailanthus altissima tree, Journal of Textile Science and Technology, 9(4), 25-33, 2020.
[5] Rafeeq, H., Sharba, Z.A., Study the effect of cinnamon and tea tree oils on biofilm formation of klebsiella pneumoniae, J. App. Sci. Nanotech., 2(2), 16-26, 2022.
[6] Tafzi, F., Bioactivity of cinnamon (Cinamomum sp), Indones. Food Sci. Tech. J., 3(1), 18-22, 2019.
[7] Benencia, F., Courrèges, M. C., In vitro andin vivo activity of eugenol on human erpesvirus, Phytothe. Res., 14 (7), 495–500, 2000.
[8] Senevirathne, B. S., Jayasinghe, M. A., Pavalakumar, D., Siriwardhana, C. J., Ceylon cinnamon: a versatile ingredient for futuristic diabetes management, J. future foods, 2(2), 125-142, 2022.
[9] Adeel, S., Habib, N., Arif, S., Rehman, F., Azeem, M., Batool, F., Amin, N., Microwave-assisted eco-dyeing of bio mordanted silk fabric using cinnamon bark (Cinnamomum Verum) based yellow natural dye. Sustain. Chem. Pharm., 17, 100306, 2020.
[10] Peter, K., López, Z. L., Acevedo-Hernandez, G., Sevilla, M. T. E., Cinnamon essential oil: Chemical composition and biological activities, In: Essential Oils Production, Applications and Health Benefits, Nova Science Publishers, Inc., 215-244, 2018.
[11] Adeel, S., Habib, N., Batool, F., Amin, N., Ahmad, T., Arif, S., Hussaan, T., Environmental friendly exploration of cinnamon bark (Cinnamomum verum) based yellow natural dye for green coloration of bio-mordanted wool fabric, Environ Prog Sustain Energy, 41(4), 13794, 2021.
[12] Shahidi, S., Khoshechin, E., Dalal Sharifi, S., Mongkholrattanasit, R., Investigation of the effect of various natural dyes on UV protection properties and antibacterial activity of cotton fabrics, J. Nat. Fibers, 19(13), 1-16, 2021.
[13] Kusstianti, N., Wilujeng, B.Y., Megasari, D.S., The effects of cinnamon and clove powder compositions on hair coloring, Adv. Soc. Sci. Educ. Hum. Res., 112, 172-175, 2017.
[14]  Surya, A., Deepan, T., Alekhya, V., Dhanaraju, M. D., A comparative study of dyeing efficiency and retention capacity of formulated polyherbal hair dye,  Int. J. Recent Sci. Res., 12(9), 43106-43109, 2021.
[15] Wong, Y. C., Ahmad-Mudzaqqir, M. Y., Wan-Nurdiyana, W. A., Extraction of essential oil from cinnamon (Cinnamomum zeylanicum), Orient. J. Chem., 30(1), 37-47, 2014.
[16] Shahid, M., Ahmad, A., Yusuf, M., Khan, M. I., Khan, S. A., Manzoor, N., Mohammad, F., Dyeing, fastness and antimicrobial properties of woollen yarns dyed with gallnut (Quercus infectoria Oliv.) extract. Dyes Pigm., 95(1), 53–61, 2012.
[17] Zhang, P., Ding, J., Hou, J., Zhao, L., Chen, Y., Ding, L., Dynamic microwaveassisted extraction coupled with matrix solid-phase dispersion for the determination of chlorfenapyr and abamectin in rice by LC-MS/MS, Microchem. J., 133, 404–411, 2017.
[18] Jiang, H., Hu, X., Khan, A., Yao, J., Tahir Hussain, M., Dyeing mechanism and photodegradation kinetics of gardenia yellow natural colorant, Text. Res. J., 91(7-8), 839-850, 2021.
[19] Akbari, A., The Dyeing of protein fibers by synthetic dyes, Kashan, 2012.
[20] Luftinor, Herlina, N., Kurniati, A. S., Coffee bean skin waste extraction for silk dyeing, Mater. Sci. Eng., 801, 1-9, 2020.
[21] Islam, S., Mohammad, F., Natural colorants in the presence of anchors so-called mordants as promising coloring and antimicrobial agents for textile materials, ACS Sustain. Chem. Eng., 3, 2361–2375, 2015.
[22] Rather, L. J., Islam, S., Mohammad, F., Study on the application of Acacia nilotica natural dye to wool using fluorescence and FT-IR spectroscopy, Fibers Polym., 16, 1497–1505, 2015.
[23] Abdel-Ghaffar, F. R., El Elaimy, I. A., In vitro antioxidant and scavenging activities of Hibiscus rosa sinensis crude extract, J. Appl. Pharm. Sci., 2, 51–58, 2012.