TY - JOUR ID - 155562 TI - بررسی کیفیت نخ پشمی رنگرزی شده با رنگزای روناس و اسپرک در حضور مرکبات JO - علوم و فناوری نساجی و پوشاک JA - JTST LA - fa SN - 2151-7162 AU - احمدی, زهرا AU - سهرابی, سمیرا AD - گروه فرش دانشکد ههنرهای کاربردی دانشگاه هنر AD - گروه آموزشی فر ش دانشگاه هنر Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 10 IS - 4 SP - 1 EP - 22 KW - پسماند صنایع غذایی KW - پوست لیمو KW - پوست پرتقال KW - معطر کردن KW - رنگرزی گیاهی DO - N2 - الیاف طبیعی پشم که برای تولید نخ پرز قالی به کار می‌روند دارای بوی نامطبوعی هستند که برای کاربر احساس ناخوشایند ایجاد می‌نمایند. دانشمندان در تحقیقات زیادی استفاده از ترکیبات شیمیایی مختلف را برای رفع بوی نامطبوع مورد توجه قرار داده‌اند. با در نظر گرفتن اثرات مخرب و نامطلوبی که رنگزاها و ترکیبات شیمیایی در طبیعت به جا می‌گذارند، بهره گیری از منابع جدید و طبیعی به خصوص منابعی که زیست تخریب پذیری مناسب‌تری دارند، در چند دهه اخیر مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته و از اهمیت بالایی برخوردار است. پوست مرکبات حاوی موادی چون روغن‌های طبیعی ترکیبات لینالول، مواد معطر، رنگزاهای کاروتنوئید و آنتراکینون هستند که می‌تواند برای بهبود رنگرزی گیاهی استفاده شود. هدف از این پژوهش مطالعه‌ی تاثیر پسماند مرکبات در کیفیت رنگرزی گیاهی نخ پشمی با روناس و اسپرک بود. ویژگی رنگرزی نمونه‌ها با اندازه‌گیری پارامترهای رنگی L* a* b* و جذب رنگزا K/S و ثبات‌های شست و شویی، لکه گذاری و نوری نمونه‌ها انجام شد. همچنین زیر دست نمونه‌های رنگرزی شده و معطر بودن آن‌ها به صورت کیفی اندازه‌گیری و مطالعه شدند. نتایج نشان داد کیفیت رنگی نخ‌های پشمی رنگرزی شده در حضور پوست مرکبات تا حدودی بهبود می‌یابد. طیف سنجی فرو سرخ و فرابنفش تغییر میزان جذب ناشی از حضور پوست مرکبات را نشان داد. همچنین استفاده از پوست پرتقال و لیمو منجر به بهبود بوی نامطبوع طبیعی الیاف پشم و زیر دست آن شد. UR - https://www.jtst.ir/article_155562.html L1 - https://www.jtst.ir/article_155562_34102e53b0027ed056f3e7debc67b36e.pdf ER -